Od odpadów browarnianych do ciekłej pożywki dla drożdży
30 sierpnia 2017, 05:23Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang opracowali metodę przekształcania wytłoków browarnianych w ciekłą pożywkę dla drożdży piwnych.
Robot zamiast kapłana
29 sierpnia 2017, 10:39Japońska firma pogrzebowa Nissei Eco Co. oferuje usługę dla oszczędnych klientów - ceremonię odprawianą przez mechanicznego kapłana buddyjskiego. Za zaledwie 50 tys. jenów (ok. 460 dol.) sutry zaśpiewa ubrany w tradycyjne szaty humanoidalny robot Pepper.
Niskie temperatury mogą wyzwalać zawał serca
29 sierpnia 2017, 09:18Niska temperatura powietrza jest zewnętrznym wyzwalaczem zawału serca.
Na dniach odbędzie się otwarcie 1. w Polsce ogrodu motyli
29 sierpnia 2017, 05:09Drugiego września na skwerze o powierzchni 554 m2 u zbiegu ulic Dekerta, Wałowej i Kiełkowskiego w Krakowie odbędzie się uroczyste otwarcie pierwszego w Polsce ogrodu motyli. Jest on obsadzony roślinami (kwiatami i krzewami) atrakcyjnymi dla motyli, znajdują się tam również domki dla owadów.
Przeciwcukrzycowe monomery epikatechiny z kakao
28 sierpnia 2017, 12:23Związki występujące głównie w kakao - monomery epikatechiny - pomagają komórkom beta trzustki uwalniać więcej insuliny i lepiej reagować na podwyższony poziom glukozy we krwi.
Nie odpoczywają nawet w czasie odpoczynku
28 sierpnia 2017, 11:43Chroniczne szumy uszne prowadzą do zmian w 2 sieciach mózgowych, a te z kolei sprawiają, że mózg jest bardziej uważny i rzadziej odpoczywa.
Niedźwiedź jaskiniowy: tak żył i taki był
28 sierpnia 2017, 10:57Liczne skamieniałości, głównie z Alp, które obejmują osobniki z wszystkich grup wiekowych, pozwoliły szczegółowo odtworzyć biologię i tryb życia niedźwiedzia jaskiniowego (Ursus spelaeus).
Na Pustyni Libijskiej odkryto 5 grobowców z czasów rzymskich
25 sierpnia 2017, 11:14Egipskie Ministerstwo Starożytności poinformowało, że na pustynnym obszarze Beir al-Shagala w pobliżu oazy Ad-Dachla archeolodzy odkryli 5 grobowców z czasów panowania rzymskiego (sprzed ponad 2 tysięcy lat).
Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze
25 sierpnia 2017, 10:33Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.
Początki włoskiego winiarstwa przesunięte na początek IV w. p.n.e.
25 sierpnia 2017, 09:46Analizy związków organicznych z ceramiki ze stanowiska na Sycylii znacząco przesunęły początki winiarstwa na terenie Włoch. Pozostałości wina znaleziono bowiem w dużym pojemniku z początków IV w. p.n.e., czyli z epoki miedzi, in. chalkolitu.